Podczas aranżacji mieszkania często stajemy przed dylematami, które wymusza na nas technologia. Coraz więcej nowinek sprzętowych jest dostępnych zwłaszcza w wyposażeniu przeznaczonym dla kuchni. Jednym z nich jest wybór odpowiedniej płyty grzewczej. Na jaki rodzaj się zdecydować?

Nowoczesne grzanie

Dzisiejsza kuchnia jest naszpikowana nowoczesną techniką. Począwszy od sposobów przygotowania jedzenia, a skończywszy na sprzątaniu, producenci sprzętu AGD co sezon przygotowują dla swoich klientów coś nowego. Te urządzenia nie tylko ułatwiają życie, ale też mają pozytywny wpływ na domowy budżet, oszczędzając zarówno czas, jak i pieniądze. Jeśli przygotowujemy do użytku nowe wnętrze, czeka nas również wybór urządzenia, które będzie podgrzewać przygotowane przez nas potrawy. Które z nich najlepiej sprawdzi się w naszej kuchni?

Gaz – sprawdzona klasyka

Klasycznym rozwiązaniem jest wybór kuchenki gazowej. To nadal najpowszechniejsze rozwiązanie, głównie z powodu niskiej ceny tego typu urządzeń i przyzwyczajeń większości Polaków. Nie da się ukryć, że w większości wnętrz przed remontem spotkamy właśnie kuchenkę na gaz. To rozwiązanie ma swoje zalety. Głównym atutem jest przede wszystkim możliwość korzystania z jakich bądź garnków: emaliowanych, cynkowych, o cienkim i grubym dnie. Pełna dowolność spowodowana jest tym, że ciepło w tym urządzeniu wytwarzane jest w najbardziej prozaiczny sposób: poprzez ogień. Wielu kucharzy docenia również elastyczność, jaką daje takie rozwiązanie. Dzięki niemu dowolnie możemy ustawić palnik, co pozwala na przykład na bezproblemowe, długotrwałe duszenie potraw. Gaz ma jednak swoje wady. Zaliczyć do nich należy przede wszystkim dość długi czas przygotowywania posiłków. Nie bez znaczenia jest również nierównomierne podgrzewanie powierzchni, co może mieć wpływ na niedostateczne albo nadmierne wysmażenie partii posiłków.

Płyta ceramiczna – technologia w niskiej cenie

Coraz większą popularność zdobywają sobie płyty pozwalające na podgrzanie jedzenia bez użycia ognia. Mowa tu przede wszystkim o płytach ceramicznych zasilanych energią elektryczną. Tego typu rozwiązanie jest niezbędne zwłaszcza w tych domach, które nie mają doprowadzonego łącza gazowego i z tego powodu nie mogą skorzystać z tradycyjnej kuchenki. Płyta ceramiczna jest również bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, które szukają nowoczesnego rozwiązania w atrakcyjnej cenie. Ich ceny są zazwyczaj niewiele wyższe od kwot, które musimy wydać na urządzenie gazowe.  Dodatkowo płyty tego typu szybciej się nagrzewają, dzięki czemu potrawy mogą być przygotowane szybciej. Ta zaleta jest jednocześnie ich wadą, bowiem czas potrzebny na ostudzenie płyty ceramicznej jest dosyć długi.

Indukcja – dla wymagających

Powyższe mankamenty nie mają miejsca w przypadku korzystania z płyty indukcyjnej. To obecnie najbardziej zaawansowane technologicznie urządzenia, które nagrzewają się dosłownie w mgnieniu oka. W przypadku takiej płyty wytwarzane jest nie ciepło, a pole magnetyczne punktowo rozgrzewające naczynie. Dzięki temu podczas grzania powierzchnia grzewcza pozostaje zimna. Owa cecha sprawia, że indukcja to świetne rozwiązanie dla domów, w których mieszkają także małe dzieci. Nie można jednak zapominać o kosztach – ceny płyt indukcyjnych są zazwyczaj o kilkaset złotych wyższe niż innych rodzajów płyt. Do tego dodatkowo dochodzi konieczność zakupu naczyń współpracujących z tego typu technologią. Zwykły garnek nie będzie bowiem prawidłowo „działał” na płycie indukcyjnej.

Co zatem wybrać?

Wybór odpowiedniej płyty grzewczej zależy zarówno od charakterystyki naszej kuchni, jak również indywidualnych upodobań. Użycie gazu jest rozwiązaniem najtańszym, ale nie każdy może sobie na nie pozwolić. Wybór płyty elektrycznej docenią ci, którym zależy na czasie i utrzymaniu porządku w kuchni – nie brudzą się one tak, jak tradycyjne kuchenki. Ceramika i indukcja potrafią jednak swoje kosztować, ponadto wymagają dostosowanych specjalnie do nich naczyń. Decyzja należy do nas.