Kuchnia to miejsce, w którym kwitnie życie rodzinne, kulinarne i towarzyskie. Jest to ważny element mieszkania, który pod żadnym pozorem nie może zostać zlekceważony. A blat kuchenny to meritum całej kuchni. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta bo to na nim zawsze zostają ślady działalności domowników. On znosi dzielnie zabrudzenia, zadrapania, wysokie temperatury, obijanie i wszystkie inne czynności, które już pozostają tajemnicą domowników. Dlatego pomijając wybór mebli kuchennych i sprzętu trzeba w końcu wybrać blat idealny. Przy tym zadaniu oprócz względów designerskich i estetycznych trzeba się skupić również na cechach technicznych i rodzajowych.

 

Wybór formy i koloru

Kształt blatu jest uzależniony od mebli. Musi idealnie pasować, by pełnić uzupełnienie do nich, a to się wiąże ze starannością wykonania. Powinien cechować się funkcjonalnością i użytecznością. Jeśli chodzi o kolor blatu można go zestawić z podłogą tak by z nią współgrał kolorystycznie. Dobierając barwę pod meble można to zestawić na zasadzie przeciwieństw. Czarne meble biały blat lub białe meble i czarny blat.

 

Wytrzymałość i rodzaj materiału

Do najbardziej znanych ale nie oszczędnych należą blaty z drewna. Barwy mają ciepłe, najbardziej naturalne. Do najpopularniejszych zaliczane są drewna egzotyczne, ale także te krajowa jak buk alba dąb. Istotną ich cechą jest twardość. Do zabezpieczenia drewna najlepiej sprawdza się lakier, oleje i olejowoski. Drewno jest jednak mało odporne na uderzenia i zadrapanie lecz łatwo to zregenerować.

Kolejnym materiałem wybieranym raczej ze względu na niską cenę jest laminat. Składa się z warstwy płyt wiórowych pokrytych laminatem. Dostępny na rynku w wielu kolorach i wykończeniach. Łatwo go dopasować do wystroju kuchni. Jeżeli jest dobrze zabezpieczony przed wilgocią nie będzie ulegał wypaczeniu. Łatwo utrzymać na nim czystość i jest z reguły odporny na czynniki mechaniczne.

Materiał z kamienia do wykonania blatu jest również bardzo wytrzymały. Najczęstszym rodzajem kamienia wykorzystywanym w produkcji blatów  jest granit. Ma wysoką odporność na temperaturę. Przy montowaniu blatu z kamienia ciężko powiedzieć do końca jaki będzie efekt końcowy. Wiąże się to zazwyczaj z tym, ze ciężko jest go złączyć i poddać obróbce. Pamiętać należy by stale go konserwować i poddawać impregnacji. Dobrze zabezpieczony będzie służył długi okres czasu. Wspomnieć tu należy o jego tańszych zamiennikach przypominających kamień. Są to konglomeraty, corian, masy kompozytowe.  Inaczej zwane kamieniami syntetycznymi. Do ich głównych zalet należy możliwość wytworzenia całego blatu bez łączeń, szeroka gama wzorów i kolorów. Ulegają łatwo zadrapaniom ale łatwo je usunąć.

Na blat kuchenny możemy również zastosować szkło. Wystarczy tylko zwrócić uwagę na wytrzymałość materiału oraz jego odporność na zarysowania. Blaty kuchenne wykonane ze specjalnego szkła z pewnością będą pięknie się prezentować, zwłaszcza w pomieszczaniach w stylu nowoczesnym.

Nowością są spieki kwarcowe. To płyty o szerokości 4mm. Osiągają 3 m długość bez zastosowania łączeń. Gdy blat wymaga przedłużenia o dodatkową płytę, to miejsca łączeń są całkowicie nie widoczne.  Krawędź blatu wymaga oklejenia licówką, która jest praktycznie nie zauważalna. Co do właściwości mechanicznych spieki kwarcowe są wytrzymałe na uderzenia i zadrapania oraz całkowicie higieniczne. Nie odbarwiają się i są odporne na kwasy.