Idealny stół  kuchenny musi spełniać szereg zadań. Przede wszystkim jest miejscem spotkań domowników, ale bywa też miejsce pracy. Solidnie wykonany posłuży nam lata. Dobrze wkomponowany we wnętrze zaś sprawi, że nasza jadalnia, bądź kuchnia stanie się nie tylko przytulnym, ale i bardzo funkcjonalnym wnętrzem.

Musimy znaleźć odpowiednie miejsce w naszej kuchni, ocenić, jakie wymiary powinien mieć stół i z jakiego materiału powinien być wykonany – to główne zadania stojące przed nami.

Najbardziej funkcjonalne są stoły z prostokątnym oraz kwadratowym blatem, ponieważ można ustawić je przy ścianie, dzięki czemu mieszczą się nawet w bardzo ciasnych wnętrzach, oszczędzamy w ten sposób cenne miejsce w kuchni. Natomiast stoły owalne i okrągłe są co prawda wygodniejsze i bezpieczniejsze (ze względu na brak kantów), ale najlepiej sprawdzają się w dużych pomieszczeniach, ponieważ zajmują dużo miejsca.

W małych pomieszczeniach świetnie sprawdzi się stół z rozsuwanym blatem, gdzie na co dzień będziemy mogli jeść przy nim obiad z rodziną, a przy większych uroczystościach będziemy mogli ugościć jeszcze więcej osób.

15 14

Poza tymi elementami zwróćmy uwagę na trwałość stołu. Najbardziej wytrzymałe są te, które posiadają pod blatem stelaż połączony z nogami, najlepiej za pomocą klejonych wypustów. Jeszcze lepiej, gdy stelaż stołu skręcony jest dodatkowo śrubami. Pamiętajmy, że nogi przymocowane bezpośrednio do blatu dużo łatwiej się wyłamują.  Sprawdźmy również wysokość stołu – standardowa wynosi od 70 do 75 cm. Siadając przy stole zwróćmy uwagę, czy swobodnie oprzemy łokcie o blat.

Nie zapominajmy o odpowiednim ustawieniu stołu. Z każdej strony musimy mieć do niego łatwy dostęp, do tego dochodzi miejsce na krzesła, o których nie możemy zapomnieć.